Γερμανικά

Γιατί Γερμανικά…

Η εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας αποτελεί ένα plus για πολλούς λόγους….

 

Η Γερμανική γλώσσα είναι η περισσότερο ομιλούμενη μητρική γλώσσα στην Ευρώπη (100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι) και αποτελεί επίσης επίσημη Γλώσσα εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος της Γερμανικής Γλώσσας ισχυροποιήθηκε με την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ένταξη χωρών της Aνατολικής Ευρώπης (όπως Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία), όπου η Γερμανική αποτελεί τη βασική ξένη γλώσσα από πλευράς παρουσίας στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και από πλευράς αριθμού ομιλητών ως ξένη γλώσσα.

Στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής, της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, η Γερμανική Γλώσσα διδάσκεται σε ολοένα και περισσότερους μαθητές.

 

Η Γερμανική είναι επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου, το Νότιο Τυρόλο (Ιταλία), τη Σιλεσία (Πολωνία) και το Βατικανό (Ελβετική Φρουρά).

 

Η Γερμανική Γλώσσα αποτελεί μια ιδιαίτερα προσιτή γλώσσα για τον ελληνόφωνο μαθητή και έχει τεκμηριωμένα αποδειχτεί ότι οι δυο γλώσσες παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με τη γλώσσα μας τόσο στη δομή της γραμματικής και τη σύνταξη όσο και στον τρόπο σκέψης.

Περίπου 180 γερμανικές εταιρείες προσφέρουν στην Ελλάδα συνολικά 20.000 περίπου θέσεις εργασίας.   Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εισαγωγών και εξαγωγών γίνεται κυρίως από και προς τη Γερμανία.

 

Επομένως η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις ευκαιρίες για ανεύρεση εργασίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πολλές ξένες εταιρείες στη Γερμανία καθώς και ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τις γερμανόφωνες χώρες, αναζητούν ολοένα και περισσότερο συνεργάτες που ομιλούν τη  Γερμανική Γλώσσα.

 

Οι ξένες γλώσσες, άρα και η γνώση της Γερμανικής, βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας λόγω των διεθνώς παγκοσμιοποιούμενων οικονομικών συνθηκών.

 

Το γεγονός ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Γερμανοί και Αυστριακοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, καθιστά τη γνώση της γερμανικής γλώσσας σχεδόν απαραίτητη για όσους Έλληνες απασχολούνται στον τομέα του Τουρισμού.

 

Η Γερμανία έχοντας περίπου 350 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσφορές σπουδών στην Ευρώπη.

Πολλά από τα γερμανόφωνα Πανεπιστήμια βρίσκονται πολύ ψηλά στην εκτίμηση της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας και θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.

 

Αρκετοί επιφανείς Έλληνες πολιτικοί και επιστήμονες έχουν σπουδάσει σ’ αυτά.   Επιπλέον μέσα από το διαδίκτυο υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες από 270.000 γερμανόφωνες ιστοσελίδες.

Με τα Γερμανικά αποκτά κανείς πρόσβαση σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Οι Brecht, Kafka, Goethe, αδελφοί Grimm, Schopenhauer, Nietsche, Marx, Kant, Marcuse, Heidegger, Kepler, Einstein, Mozart, Beethoven και πλήθος άλλων συγγραφέων, φιλοσόφων, επιστημόνων και μουσουργών μιλούσαν και έγραφαν στα Γερμανικά.

 

Γνωρίζοντας τη Γερμανική Γλώσσα μπορεί κανείς να κατανοήσει πλήθος βιβλίων στο πρωτότυπο καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού DAAD, οι γλώσσες στις οποίες γράφονται τα περισσότερα βιβλία παγκοσμίως   είναι η Αγγλική, η Κινεζική και η Γερμανική.

Τέλος, αν τα Αγγλικά αποτελούν ένα “must”, τα Γερμανικά αποτελούν σίγουρα ένα “plus” σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκοσμιοποιούμενο περιβάλλον. Παρότι η γνώση της Αγγλικής θεωρείται σήμερα αυτονόητη, οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας βελτιώνονται σημαντικά με τη γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας και μάλιστα της Γερμανικής που εξακολουθεί να είναι δεύτερη στη λίστα προτιμήσεων.