Γερμανικά

Η Γνώση της Ξένης Γλώσσας Αναλλοίωτη Περιουσία για τα Παιδιά μας

Οι εποχές διαβαίνουν, τα ενδιαφέροντα αλλάζουν, και συνεχώς νέες ανάγκες γεννιούνται με κάθε καινοτόμες προτεραιότητες που ξεπροβάλλουν ασταμάτητα στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Η ανάγκη όμως της γνώσης της ξένης γλώσσας έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο διάβα των καιρών, μόνο που από προσόν όπως εννοείτο στο παρελθόν, έχει μετατραπεί σε απολύτως απαραίτητο εργαλείο που θα καταστήσει τα παιδιά μας ικανά να αποκτήσουν πλέον τα σύγχρονα προσόντα που επιτάσσει η κοινωνία του μέλλοντος για την πετυχημένη ζωή και διάκρισή τους.

Καμία ειδίκευση, εξειδίκευση, τέχνη, ανωτέρα σπουδή, μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να ανταποκριθεί στην κοινωνία του αύριο εάν δεν έχει προϋπάρξει έγκαιρα η απόκτηση της πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας από μικρή ηλικία. Ακόμα και η πολύ απλή καθημερινότητα ζωής αλλά και οι εργασίες ρουτίνας του αύριο όντας άρρηκτα συνδεδεμένες με την τεχνολογία της πληροφόρησης, επιβάλλουν άμεσα την άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Καταυτό τον τρόπο, ως προσόν δεν μπορεί να λογιστεί πλέον η Αγγλική γλώσσα για τα παιδιά μας εφόσον τους είναι άκρως επιτακτικά απαραίτητη και αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους εσαεί. Σπουδαίο προσόν νοείται πλέον η γνώση μίας ή δύο ξένων γλωσσών επιπλέον των Αγγλικών που θα διακρίνει τα παιδιά μας αύριο στην εγχώρια και ξένη αγορά. Η ξένη γλώσσα θα γίνει διαβατήριο ζωής και παράθυρο ελπίδας για την πετυχημένη καριέρα και λαμπρή σταδιοδρομία τους.

Η γνώση της ξένης γλώσσας είναι όντως αναλλοίωτη περιουσία για τα παιδιά μας γιατί δεν είναι μόνο τα οφέλη που ήδη είναι γνωστά σε όλους μας από καιρό, αλλά και πολλά άλλα οφέλη που είναι εξίσου και περισσότερο σημαντικά. Ενδεικτικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η ξένη γλώσσα ανοίγει νέους ορίζοντες στον εργασιακό και οικονομικό τομέα, στην προώθηση της οποιασδήποτε καριέρας, στην συμμετοχή της διαδικτυακής πληροφόρησης και δικτύωσης για προσωπικές, κοινωνικές, και επαγγελματικές κατακτήσεις, στην επικοινωνία γενικότερα, στην ευκολία ταξιδιών για γνωριμίες με νέους τόπους και πολιτισμούς, στη συνεννόηση με τους ξένους επισκέπτες στην πατρίδα μας, στην ανάγνωση αυθεντικών λογοτεχνικών και άλλων κειμένων για άμεση διεύρυνση γνώσεων, στη προαγωγή της επιμόρφωσης, της εκπαίδευσης, των μεταπτυχιακών σπουδών και της δια βίου παιδείας, και μεταξύ πολλών άλλων στη καλυτέρευση της ποιότητας ζωής καθιστώντας τους νέους ικανούς να έχουνε από πρώτο χέρι επίγνωση της αλληλεπίδρασης της παγκοσμιοποίησης στη ζωή τους, αυξάνοντας το ενδιαφέρον και τις γνώσεις για τον κόσμο γύρο τους προς όφελός τους.

Όμως, τα οφέλη της γνώσης της ξένης γλώσσας δεν σταματάνε εδώ. Είναι πολύ περισσότερα και πολλάκις σημαντικά για τα παιδιά μας. Επιπλέον:

Η γνώση της ξένης γλώσσας προάγει την ειρήνη, διότι μιλάω μια ξένη γλώσσα σημαίνει υπεισέρχομαι σένα κόσμο ανθρώπων που σκέπτονται διαφορετικά, αντιλαμβάνομαι διαφορετικούς τρόπους ζωής, ανακαλύπτω καινούργιες ανθρώπινες συμπεριφορές, ξεδιαλύνω τις προκαταλήψεις μου και βελτιώνω την στάση μου στην κοινωνία. Γίνομαι ανεκτικός και εκτιμώ τη διαφορετικότητα.

Η ξένη γλώσσα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών μας, όπως είναι οι λύσεις φυσικομαθηματικών και άλλων προβλημάτων, η πολυπραγμοσύνη, η μνήμη και η μάθηση γενικότερα. Συνδράμει στη βαθύτερη σύνδεση της γλώσσας με τη σκέψη, επιταχύνει την δημιουργική σκέψη και την ευελιξία, και εξελίσσει τις ανθρώπινες κοινωνικές δεξιότητες. Διαμορφώνει την προσωπικότητα και επιβραδύνει αποτελεσματικά την εγκεφαλική γήρανση.

Η γνώση της ξένης γλώσσας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη χρήση πολυπλοκότερων συντακτικών δομών των νέων μας στη μητρική τους γλώσσα, αναδεικνύοντας δυναμικά τις γλωσσικές δεξιότητές τους όπως είναι οι στρατηγικές αφήγησης, οι λογοτεχνικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής, και η χρήση ευρύτερου λεξιλογίου. Επιπλέον, δημιουργεί περισσότερο γλωσσικό χώρο μνήμης στον εγκέφαλο.

Η ξένη γλώσσα διευρύνει το μυαλό γιατί το εμπλουτίζει με νέες ιδέες από διάφορους πολιτισμούς. Έτσι, αυξάνεται η πολιτισμική επίγνωση των νέων μας, αλλά και ο σεβασμός προς τους άλλους πολιτισμούς και καλλιεργείται περαιτέρω η γνώση τους.

Η ξένη γλώσσα δεν είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας αλλά δημιουργεί νέους τρόπους σκέψης και νέες νοητικές δεξιότητες γιατί το μυαλό εξασκείται σε νέες πιθανότητες και εναλλακτικές. Αυξάνει τον εκτελεστικό έλεγχο του εγκεφάλου που συνδέεται άμεσα με την αδιάπτωτη προσοχή και τις ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών μας οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους στην καλή υγεία και ευδαιμονία. Ακολούθως, οι ξένες γλώσσες γίνονται το στερέωμα πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι νέοι μας για να δημιουργήσουν το μέλλον τους και να κατακτήσουν τη ζωή τους σε όποιο τομέα και εάν έχουν διαλέξει. Η ίδια η ιστορία έχει περίτρανα αλλεπάλληλα αποδείξει πως καμία κρίση δεν δύναται να κρατήσει για πάντα. Ακόμα και ως φυσικός νόμος, κάθε καταιγίδα θα κοπάσει και κάθε συννεφιά θα ξαστερώσει. Άλλωστε, ο ήλιος ανατέλλει κάθε μέρα ακόμα και όταν κρύβεται πίσω από τα σύννεφα. Έτσι, είναι βέβαιο, για τους νέους μας θα έρθει η Άνοιξη και μαζί η δική τους ευημερία. Είναι άκρως σημαντικό όμως να γνωρίζουμε σήμερα ότι θα διακριθούν αύριο οι νέοι που θα έχουνε αποκτήσει από νωρίς τα απαραίτητα σημαντικά εφόδια και προσόντα, αυτοί που θα έχουν δουλέψει έγκαιρα και σωστά, κατανοώντας τις ανάγκες του μέλλοντος. Κάθε άλλο από ποτέ η ξένη γλώσσα βρίσκεται στις επάλξεις αυτών των αναγκών. Χωρίς τις ξένες γλώσσες υπάρχει ο κίνδυνος της απομόνωσης των παιδιών μας ακόμα και μέσα στην ίδια τους την αυριανή κοινωνία. Χρέος των γονιών είναι να δώσουμε τις σωστές αξίες και τα σωστά εργαλεία από νωρίς στα παιδιά μας για να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Γιατί, το να ζεις είναι τέχνη συνάμα μυστήριο και ευλογία και το να φτιάχνεις σωστά και ευτυχισμένα το μέλλον σου στο παρών είναι η σπουδαιότερη καλλιτεχνία. Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν καλλιτέχνες της ζωής τους από νωρίς για να μπορούμε να τα καμαρώνουμε αύριο όπως επιθυμούμε και αξίζουμε. Ανάμεσα σε άλλα αναγκαία που ήδη γνωρίζουμε καλά εμείς οι γονείς, η άρτια γνώση της ξένης γλώσσας από νωρίς φαντάζει και είναι αναμφισβήτητα η αναλλοίωτη διαχρονική περιουσία για ένα λαμπρό μέλλον των παιδιών μας.

 

ΠΗΓΗ:Europalso 2014

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.